Als de wereld stil staat door de coronacrisis en je ondernemer bent
Ook al lijkt de ergste onrust rond de coronacrisis achter de rug, er zijn nog steeds bepaalde maatregelen om rekening mee te houden.
Maar ondertussen wil jij natuurlijk dat jouw onderneming wel doordraait, want jouw kosten draaien ook gewoon door.
Inmiddels word je op internet nogal overspoeld met webinars, trainingen en cursussen over hoe je jouw onderneming nu online voort kunt zetten, waar je wellicht ook zeker wat aan hebt. Maar wellicht is dit onmogelijk voor jouw bedrijf. Bovendien gaat er een stap vooraf aan je bedrijf ineens omturnen: inzicht in wat de huidige situatie met jou doet, wat de betekenis is voor jouw bedrijf en hoe je hier op de voor jou beste manier mee om kunt gaan.
Fight – flight – freeze
Grote veranderingen kunnen zorgen voor angst, spanning of onzekerheid. Angst ontstaat door de behoefte aan controle; iets wat je in deze tijd van de coronacrisis moeilijk kunt hebben, ook niet als ondernemer. Wanneer er grote veranderingen zijn en situaties waarover je geen of weinig controle hebt, kun je dit ervaren als een gevaarlijke situatie.
Ons brein en ons lichaam heeft een ingebouwd automatisme wat in werking gesteld wordt bij gevaar of bedreiging en ons daarvoor beschermt: het “fight – flight – freeze – mechanisme”. Er gebeurt lichamelijk veel: adrenaline en cortisol (stresshormonen) worden in grote hoeveelheden geproduceerd, je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, spieren worden aangespannen, zintuigen worden alerter enzovoorts.
Je lichaam bereidt zich voor op “fight” of “flight”. De “freeze” reactie, volledig bevriezen en niet tot actie komen, komt wat minder vaak voor. Toch kan het ook een eerste reactie zijn in een crisissituatie: je kunt het gevoel hebben alsof je aan de grond genageld staat, niet meer na kunt denken en niet meer kunt functioneren. In de fight mode daarentegen, ben je juist heel hard aan het werk. Zo hard, dat je eigenlijk niet meer goed op jezelf let en een tunnelvisie krijgt. Welke reactie herken je voor jezelf? Probeer als het ware “stil te staan en eruit te stappen”, zodat je in staat bent om je eigen automatische reactie te zien.
Strategische bedrijfskeuzes als ondernemer in de coronacrisis: ratio vs. emotie
Zowel je rationele gedachten als je emoties of je intuïtie kunnen goede raadgevers zijn in de strategieën voor jouw onderneming en de toekomst daarvan. Realiseer je dat je nu wellicht eerst wat overspoeld bent geraakt door angst en daarmee in “fight, flight of freeze” bent gekomen. Ga op zoek naar een balans tussen je gedachten en gevoelens. Dit kun je doen door de boodschap van zowel je gedachten als gevoelens serieus te nemen en je bedrijfsidentiteit stabiel te houden.
Emoties signaleren wat belangrijk is voor jou. Denk eens terug aan andere situaties uit het verleden. Ben je bijvoorbeeld wel eens gefrustreerd geweest wanneer iemand jouw mail niet snel genoeg beantwoordde? Dan is mogelijk efficiëntie, respect of betrouwbaarheid voor jou een belangrijke waarde. Of heb je je wel eens in de hoek gedreven gevoeld? Dan is mogelijk vrijheid of autonomie voor jou belangrijk. Kun je met deze bril ook naar je huidige gevoelens van mogelijk spanning, angst of frustratie kijken? Wat zeggen jouw huidige emoties over waarden die voor jou belangrijk zijn?
Gedachten geven je de cognitieve input voor je keuzes. Enerzijds heb je daarbij je “gezonde verstand”, het relativerende stuk in jezelf. Anderzijds kunnen er ook piekergedachten zijn, het niet-helpende stuk van je gedachten. Luister naar je gedachten, maar laat je niet meevoeren in een negatieve, neerwaartse spiraal en stop jezelf tijdig in een piekerstroom. Daarbij kun je ook gebruik maken van geruststellende gedachten voor jezelf, zoals “het leven is vol risico’s en crisissen, alles gaat over”. Kan je jezelf erin berusten dat dit nu even de situatie is?
Met je gezonde verstand kan je nadenken over risico’s en kansen tijdens deze coronacrisis die je als ondernemer kan benutten en wat jou en je organisatie helpt om goed te blijven functioneren. Wat zijn je risico’s en kansen op korte, middellange en lange termijn? Welke toegevoegde waarde biedt jouw organisatie en kan je die op alternatieve manieren inzetten? Wat helpt jou om in balans te blijven en je identiteit te behouden als organisatie en als persoon? En vooral ook; wat helpt niét?
Maak je uiteindelijke strategische keuzes op basis van de combinatie van gezond verstand, bedrijfsidentiteit en je gevoelens. Ga de richting op die voor jou het meest kalm voelt in combinatie met jouw gezond verstand. Verander niet ineens je volledige positionering en identiteit, maar pas aan. Waar wil je als ondernemer ná deze coronacrisis staan?
Sessie met een van onze professionals? Boek een sessie.
Wat helpt jou verder? Boek jouw adviesconsult.
Eenmalige gratis boostersessie? #ludihelpt
Tips – Hoe maak je strategische bedrijfskeuzes en houd je jezelf gefocust?
Hoe kun je bovenstaande omzetten in de praktijk? Vul hieronder je gegevens in en ontvang onze tips!