Leiderschap tijdens de coronacrisis: thriving in uncertainty
Een leeg kantoor, niemand in de kantoortuin, geen medewerkers bij de koffiemachine, maar wel 1001 vragen die op je afgevuurd worden via mail, chat, telefoon en videocalls.
Ook voor jou als manager, executive of teamleider zijn het gekke en onzekere tijden in deze coronacrisis. Misschien moet jij nog wel naar je werkplek om allerlei zaken te coördineren, of werk je inmiddels ook vanuit huis. Er wordt naar jou gekeken voor antwoorden, oplossingen en richting, maar…jij weet het ook niet altijd! Allerlei vragen spelen ook door jouw hoofd: Wat doe ik met onrust onder mijn medewerkers of bij mezelf? Hoe ga ik om met veranderingen en hoe motiveer ik mijn medewerkers? Hoe kan ik kansen zien en (be)grijpen? Kortom: wat is goed leiderschap tijdens deze coronacrisis?
Ruimte voor emoties
Grote veranderingen kunnen zorgen voor angst, spanning of onzekerheid, zowel bij je medewerkers als bij jou. Angst ontstaat door de behoefte aan controle; iets wat je in deze tijd van de coronacrisis moeilijk kunt hebben. Meestal maakt het onderdrukken van of vechten tegen onprettige emoties deze alleen maar groter. Gun je medewerkers, maar ook zeker jezelf, even wat ruimte en tijd om hiermee te dealen, er uiting aan te geven. Pas daarna kun je tot rust komen en (zelf)vertrouwen uitstralen naar je team.
Leiderschap in een crisis: 2 fasen
Tijdens de coronacrisis moet je met jouw leiderschap door 2 fasen heen: de noodtoestand en de aanpassingsfase. In de eerste fase is jouw taak om te stabiliseren en tijd te winnen. In de tweede fase, die van aanpassing, ga je echt aan het werk met aanpassen aan de nieuwe situatie en bouw je aan de capaciteiten om te floreren in de nieuwe realiteit.
De aanpassingsfase is vaak erg lastig, omdat er enorme druk op jou wordt gezet. Je moet met oplossingen en richting komen, maar jouw medewerkers vragen ook steun bij hun onzekerheden. Tegelijkertijd vraag je van hen ook om zich aan te passen aan de nieuwe situatie, wat waarschijnlijk onprettig voor ze voelt.
Een valkuil is om de problemen op te lossen met korte-termijn “quick fixes”. Dit is begrijpelijk, want je wilt als manager waarschijnlijk snel verlichting brengen tijdens deze coronacrisis, maar doe dit niet! Denk na over de lange termijn: welke oplossingen kun je opzetten waar je ook over een aantal maanden (of jaren) nog de vruchten van plukt?
Een andere valkuil is dat je een “freeze” terecht komt. Kijk of je in situaties als deze juist de mogelijkheden kunt gaan benutten. Zie het als een soort reset-knop: gebruik de turbulente tijd van nu om zaken af te sluiten die jouw bedrijf en team niet meer dienen en te bouwen aan jouw organisatie 2.0.
Leiderschap tijdens de coronacrisis: Tips
Hoe kun je bovenstaande omzetten in de praktijk en zorgen voor goed leiderschap tijdens de coronacrisis? Vul hieronder je gegevens in en ontvang onze tips!
Heb je behoefte aan iemand buiten je huis of je werk die naar je luistert en waar je even mee kan sparren? Boek dan een losse sessie met een van onze professionals.
Wil je deze tijden van verandering juist gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en te werken aan persoonlijke en/of professionele doelen? Boek dan een pre-intake en bespreek met ons wat de mogelijkheden zijn!
Boek een pre-intake