Individueel je plan kunnen trekken is in de bedrijfswereld een belangrijke eigenschap. Niets zo onhandig dan een werknemer die overal begeleiding bij nodig heeft. Zelfstandigheid wordt daardoor hoog in het vaandel gedragen. Maar waar veel minder aandacht aan besteed wordt, is het belang van samen kunnen werken in een team. Onze hedendaagse bedrijfswereld is complexer dan die van vroeger. Een bedrijf is vaak een combinatie van teams die naast elkaar en door elkaar heen werken. Het pad naar efficiënter teamwork is nog nooit zo belangrijk geweest dan nu. Maar hoe beheer je nu zo’n team van verschillende individuen? Wij van Ludi Consulting delen alvast onze geheimen voor efficiënter teamwork.
Duidelijke en realistische doelen
Een van de belangrijkste tools voor efficiënter teamwork is het stellen van duidelijke, maar ook realistisch doelen. Ieder lid van het team moet weten waar ze met het team naartoe gaan, via welke weg er naar het doel wordt toegegaan en hoe de doelen bereikt worden. Het liefst van al zonder de stress die onrealistische doelen met zich meebrengen. Want hoe fijn het ook is om met volle kracht en snelheid op je doel af te stevenen, een overwerkt en wanhopig team komt nergens.
Goede planning en organisatie
Een goede project planning is onmisbaar als je werkt aan efficiënter teamwork. Wijs iemand aan die de planning op zich neemt en het hele project in goede banen leidt. Een efficiënte project planning toont teamleden wat er van hen verwacht wordt, wat er moet gebeuren om het gezamenlijke doel te behalen en wanneer iedere stap van het proces klaar moet zijn. Dit geeft meer duidelijkheid aan de taak en een overzicht van het project.
Regelmatige evaluaties
Een goed team evalueert zich op regelmatige basis om zo zichzelf telkens te kunnen verbeteren. Door deze evaluaties regelmatig op de planning te zetten, kunnen pijnpunten snel ontdekt en aangepast worden. Evaluaties maken teamwork efficiënter door ieder lid van het team extra duidelijkheid te geven over hun individuele taak in het project en de algemene stand naar het uiteindelijk doel toe.
Veilige werkomgeving
Leiders die begaan zijn met het pad naar efficiënter teamwork zorgen voor een werkomgeving waarin zowel zijzelf als ieder individu van het team zich veilig voelt, zowel persoonlijk als in teamverband. Een team dat zich niet gedragen voelt, gaat deze mentaliteit ook meenemen in het werk zelf. Als leider zorg je voor de sfeer binnen het team en los je problemen zo snel mogelijk op zodat het complete team er niet onder gaat leiden.
Goed leiderschap
Wat veel leiders niet altijd doorhebben is dat hun manier van werken, hun energie en hun gedrag rechtstreeks bijdragen aan de efficiëntie van een team. Efficiënter teamwork is een rechtstreeks gevolg van jezelf als leider onder de loep te nemen en eerlijk durven kijken naar hoe jij in het bedrijf en in het project staat. Mensen reageren algemeen beter op een leider die met zachte hand een project leidt, dan op iemand die met harde hand op tafel klopt om zijn ideeën door te drijven. Onder goed leiderschap kunnen mensen zich ontwikkelen in hun individuele talent en wordt er rekening gehouden met ieders ideeën en meningen.
Rekening houden met sterktes en zwaktes
Een team is een groepering van individuen. Door rekening te houden met ieders sterke en zwakke punten, gaat teamwork automatisch efficiënter gebeuren. Dit is de taak van de leider van het team. Een goede leider ontdekt al heel snel de zwaktes en sterktes van ieder teamlid en gaat deze gebruiken om een mooie balans op te zetten. Sterke punten worden in de kijker gezet, terwijl zwakke punten worden opgevangen door een ander lid van het team dat hier goed in is.
Vertrouwen binnen het team
Niet onbelangrijk is dat een team goed moet kunnen samenwerken. Dit kan alleen als de leden van het team elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Voor efficiënter teamwork heb je een team nodig dat op elkaar kan inspelen, elkaar aanvoelt en waarbij ieder lid zijn plek kan innemen in het team. Een team in balans werkt samen aan het gezamenlijke doel en onderhoudt een gezond groepsgevoel doorheen het hele project.
Beslissingen en verantwoordelijkheden
Het pad naar efficiënter teamwork is er eentje van loslaten en vasthouden op de juiste momenten. Een leider die alle beslissingen en verantwoordelijkheden op zich neemt, brengt het hele team in onbalans. Een leider leidt, maar eist geen macht op. Beslissingen worden waar mogelijk door het hele team gemaakt. Ieder teamlid wordt zo meer betrokken bij het project, wat het geheel een betere kans op slagen geeft.
Respectvolle communicatie
Efficiënter teamwork begint en eindigt met de manier van communiceren binnen het team. Innerlijke conflicten tussen teamleden, een leider die gaat roepen tegen zijn team, disrespect tussen mensen… kan het uiteindelijke project schaden en het doel in gedrang brengen. Een externe communicatie specialist is geen overbodige luxe, maar ook intern kunnen er verschillende afspraken over de gewenste manier van communiceren gemaakt worden.
Gebruik van kwaliteitsvolle tools
Er zijn hedendaags zowel online als offline ontzettend veel verschillende tools en programma’s te vinden die gebruikt kunnen worden om projecten tot een goed einde te brengen. Project planning, team organisatie, informatie delen, agenda’s, specifieke werkprogramma’s… ieder team kan zijn gading vinden binnen de beschikbare hulpmiddelen. Door alle mogelijkheden te benutten wordt teamwork al snel veel efficiënter.