Coronacrisis: #thuiswerken!
Inmiddels ben je er misschien na deze eerste week al wel aan gewend: thuiswerken tijdens de coronacrisis. We doen het nu massaal met z’n allen, en dat is maar goed ook. We nemen de oproep tot Social Distancing serieus, zodat hopelijk onze ziekenhuizen, de intensive care afdelingen en al die geweldige hulpverleners de zorgvraag aan blijven kunnen. Maar zorg jij in deze situatie dan ook goed voor jezelf? Op social media en in alle nieuwsberichten wordt al veel geschreven over “gezond thuiswerken” waarin ook zeker goede tips gegeven worden. Waarom dit niet eens vanuit een psychologische hoek belichten?
Het reptielenbrein tijdens thuiswerken in de coronacrisis
Mensen houden van vaste routines, duidelijkheid en weinig verandering: we zijn gewoontedieren. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?
Een theorie uit de jaren ’80 van fysicus en neurowetenschapper Paul MacLean beschrijft dat in de loop van de evolutie van de mens er 3 breinen zijn ontstaan, startende bij zeer primitief tot uiterst complex. Hij heeft het hierbij over het reptielenbrein, het limbisch brein en de neocortex. Het reptielenbrein is het oudste deel van onze hersenen en bevindt zich voornamelijk in de hersenstam. Het limbisch brein omvat alles wat met emoties en gevoel te maken heeft. De neocortex wordt ook wel gezien als “het gezonde verstand” en hier vinden hogere processen plaats, zoals leren, taal, creativiteit en logisch denken.
Als we het hebben over grote veranderingen en tijden van crisis, zoals die waar we nu in zitten, is het interessant om het reptielenbrein onder de loep te nemen. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor allerlei automatische processen, zoals ademhaling, bloedsomloop, hartslag en temperatuurregeling. De meest primitieve levensfuncties die noodzakelijk zijn voor ons voorbestaan vind je hier. Het reptielenbrein denkt niet na, reageert primitief op externe prikkels. Dit deel van het brein is geprogrammeerd om zoveel mogelijk je huidige staat van zijn, ook wel homeostase genoemd, te behouden: dit is je comfortzone en is voorspelbaar. Je brein herkent dit als veilig, een situatie waarin je overleeft en je goed voelt.
En dat is dus precies waarom de situatie waarin we nu terecht zijn gekomen zo onprettig voelt: het verstoort jouw homeostase en alles wat jouw reptielenbrein wil!
Nieuwe homeostase tijdens thuiswerken in de coronacrisis
Gelukkig zijn wij inmiddels verder ontwikkeld dan de holbewoners duizenden jaren geleden en kun je jouw reptielenbrein om de tuin leiden! Hoe dan? Door nieuwe routines voor jezelf te creëren.
Als je dit consequent doet en wat langere tijd volhoudt, de komende weken, gaat dit vanzelf voelen als jouw nieuwe comfortzone en veilige situatie; een nieuwe homeostase. Oók bij aanvankelijk ongemakkelijk thuiswerken tijdens de coronacrisis. Daarnaast is dit een goed moment om juist even stil te staan bij je vorige homeostase en comfortzone. Besef dat veranderingen uiteindelijk ook mogelijkheden kunnen bieden voor groei. Misschien merk je dat je bepaalde dingen deed, gebruikte of dacht, zonder dat je erbij stil stond of dat voor je nodig was. Misschien merk je bijvoorbeeld dat je door thuiswerken veel meer rust ervaart, of dat sommige taken die je deed of meetings die je had op je werk, helemaal niet zo nodig waren.
Gezond thuiswerken tijdens de coronacrisis – Tips
Oké, dat is nu allemaal leuk om te weten, maar hoe ga ik dat thuiswerken tijdens de coronacrisis dan zo goed mogelijk aanpakken de komende weken? Vul in het formulier hieronder je gegevens in en wij sturen je onze tips toe!
Heb je behoefte aan iemand buiten je huis of je werk die naar je luistert en waar je even mee kan sparren? Boek dan een losse sessie met een van onze professionals.
Wil je deze tijden van verandering juist gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en te werken aan persoonlijke en/of professionele doelen? Boek dan een pre-intake en bespreek met ons wat de mogelijkheden zijn!
Boek een pre-intake